در زمینه سیستم خنک کننده، هنگام صحبت درباره کندانسور تبخیری ، چه چیزی در ذهن شماست؟ مقاله زیر در مورد قطعهای که نقش مهمی در سیستم خنک کننده دارد؛ یعنی کندانسور ، صحبت خواهد کرد که وظیفه اصلی آن خنککردن مبرد است.
نوع مناسب کندانسور در سیستم خنککننده بسیار مهم است زیرا ابزاری برای کمک به گرفتن گرمای مبرد است. علاوه بر این، مهم است که کندانسور مناسب انتخاب شود که با کارکرد سیستم مطابقت داشته باشد تا بهترین عملکرد را داشته باشد.
کندانسور چیست؟
کندانسور Condenser در سیستمهای خنککننده مانند تهویه مطبوع در خودروها و ساختمانها و فریزرها گنجانده شده است؛ که به تهویه گرمای مبرد در حالت بخار و در دما و فشار بالا کمک میکند. هدف آن گرفتن گرمای بخار مبرد خروجی از کمپرسور با حفظ همان سطح فشار است.
مبرد وارد شده به کندانسور به صورت بخار و در دمای بالا است، زیرا درون کمپرسور در فشار زیاد گرم و فشرده شده است. هنگامی که مبرد از دیواره کندانسور عبور میکند، با کمک گرفتن از هوا و آب، از شکل اصلی بخار به مایع، تبدیل میشود و هدف از این کار گرفتن گرما از آن است؛ در حالی که فشار آن ثابت باقی میماند.
انواع کندانسور
کندانسورها از نظر کارکرد و قرارگیری در دستگاههای مختلف، میتوانند بسیار متفاوت باشند، اما برای آنان میتوان سه دسته کلی زیر را در نظر گرفت:
- کندانسور هوا خنک (هوایی) Air-cooled condenser
- کندانسور آب خنک (آبی) Water-cooled condenser
- کندانسور تبخیری Evaporative condenser
کندانسور تبخیری چیست
کندانسور تبخیری ، این نوع کندانسور تلفیقی از آب و هوا را به منظور کاهش دمای مبرد استفاده میکند. آب از مخزن پایین به بالا پمپ شده و به داخل کندانسور و بر روی لولههایی که مبرد از درون آنها عبور میکنند، اسپری میشود. هنگامی که مبرد تبخیر شده با دما و فشار بالا از درون لوله ها عبور میکند، با این آب اسپری شده تبادل گرمایی انجام میدهد و گرمای خود را از دست میدهد.
همچنین یک فن در قسمت بالا یا کناری دستگاه قرار دارد و هوا را از قسمت پایین کندانسور به داخل میکشد. این هوای عبوری باعث زیاد شدن نرخ تبخیر آبی که در سیستم است، میشود.
در این کندانسور ضریب انتقال حرارت بالا میباشد و با استفاده از این کندانسور میتوان به دماهای پایین هم رسید.
به این ترتیب آب ممکن است در هنگام برخورد با گرما تبخیر شود و باعث کاهش سطح آب شود و بنابراین برای حفظ سطح آب نیاز به منبعی دارد که مجدداً آب مورد نیاز سیستم را جایگزین کند.
کاربردهای کندانسور تبخیری
کندانسور تبخیری برای حذف گرمای اضافی از یک سیستم خنک کننده زمانی که نمیتوان از گرما برای مقاصد دیگر استفاده کرد، استفاده میشود که در آن گرمای اضافی با تبخیر آب از بین میرود به همین جهت کندانسور تبخیری در تهویه مطبوع، فرآیندهای شیمیایی صنعتی مانند تقطیر، نیروگاههای بخار و سایر سیستمهای تبادل حرارت استفاده کندانسورهای تبخیری برای دفع گرما در سیستمهای خنک کننده و تبرید نصب میشوند و میتوانند با انواع کمپرسورهای دارای مبرد فشار بالا استفاده شوند. این نوع کندانسورها معمولاً برای سیستمهایی با ظرفیت بیش از 50 تن استفاده میشوند.
خرابی های کندانسور تبخیری
گرفتگی و مسدود شدن سطح لوله های کندانسور: یکی از مشکلات رایجی که در کندانسورهای تبخیری رخ می دهد، گرفتگی سطح لوله های آن و ممانعت از عبور جریان کافی از بین لوله ها است. این گرفتگی ناشی از جذب آلودگی ها و مواد معدنی بوده که از طریق هوای محیط به داخل آب کندانسور وارد شده و پس از تجمع بر روی لوله های مبدل، باعث مسدود شدن آن می شود.
این موضوع باعث می شود تا انتقال حرارت از لوله ها به آب و هوا کاهش یافته و ظرفیت خنک سازی کندانسور کمتر شود. از این رو، نگهداری و تمیز کردن کویل کندانسور در محدوده های زمانی مشخص ضروری است.
خرابی فن کندانسور: خرابی فن کندانسور می تواند باعث کاهش جریان عبوری از کندانسور تبخیری شود. در صورتی که فن به صورت کامل بسوزد، دبی جریان هوا به شدت کاهش یافته و گرمای سیال درون لوله ها به خوبی به آب و هوای درون کندانسور نیز منتقل نمی شود.
بهترین عمل برای جلوگیری از این اتفاق، پیشگیری از خرابی فن ها است. برای این منظور لازم است تا فن ها به دقت کنترل شده و در صورت لزوم تعمیر یا تعویض شوند. این خرابی ها می تواند الکتریکی و یا مکانیکی باشد. در برخی مواقع نیز گیر کردن جسم خارجی در میان پره های فن نیز می تواند منجر به از کار افتادن فن شود. ( شما همچنین میتوانید برای آگاهی بیشتر مقاله فن سردخانه را بخوانید.
آسیب دیدن دمپرها و ورودی هوا: دمپرهای هوای کندانسور تبخیری معمولا در قسمت پایینی آن قرار گرفته و محل ورود هوا به کندانسور است. وظیفه اصلی این دمپرها هدایت و جهت دهی اولیه برای ورود هوا به درون کندانسور می باشد؛ هر چند از ورود اجسام بزرگ به درون آن نیز ممانعت می کند.
در صورتی که در اثر ضربه، فشار، و هر نیروی خارجی زاویه این دمپرها تغییر کند، می تواند منجر به کاهش دبی جریان هوای ورودی به کندانسور شود. این موضوع نیز باعث کاهش انتقال حرارت و به دنبال آن کاهش ظرفیت کندانسور می شود.
خرابی شیرآلات و پمپ آب کندانسور: شیرآلات و پمپ آب کندانسور تبخیری وظیفه انتقال صحیح آب به قسمت بالایی کندانسور را بر عهده دارد. علاوه بر آن فشار پمپ باید به حدی باشد تا بتواند به کمک نازل ها، پاشش مناسب آب را فراهم کند. در صورتی که این پمپ و شیرآلات قرار گرفته در این مسیر آسیب ببینند، جریان آب پاشیده شده بر روی کویل کندانسور کاهش یافته و یا به طور کامل قطع می شود. در این صورت ظرفیت کندانسور تبخیری به شدت کاهش خواهد یافت.
گرفتگی نازل های پاشش: در کندانسور تبخیری، برای افزایش انتقال حرارت و به طور کلی، افزایش بازدهی آن از نازل یا افشانک برای پاشش آب بر روی لوله های کویل استفاده می شود. این نازل ها بسیار حساس بوده و در صورتی که به دلایل مختلف از جمله ورود شن، ماسه، و یا هر جسم خارجی دیگر، باعث مسدود شدن و اختلال در عملکرد آن ها خواهد شد. به همین جهت لازم است در فواصل زمانی مشخصی نسبت به بازرسی افشانک ها و در صورت لزوم رفع گرفتگی آن ها اقدام شود.
پیشگیری و نگهداری از کندانسور تبخیری
از مهم ترین عملیات جهت پیشگیری و نگهداری کندانسورهای تبخیری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اطمینان از عملکرد صحیح پمپ و تمیز بودن فیلتر مکش و عدم مسدود بودن مسیر جریان آب
- اطمینان از عدم گرفتگی نازل های پاشش آب
- اطمینان از عملکرد صحیح فن کندانسور و جلوگیری از افزایش بیش از حد دمای الکتروموتور آن
علاوه بر موارد فوق نیز لازم است تا به نکات زیر هنگام بهره برداری از کندانسورهای تبخیری توجه شود:
- موقعیت صحیح قرارگیری و استفاده از تکیه گاه مناسب جهت نصب کندانسور
- فرسایش و خوردگی دیواره کندانسور و لوله های کویل
- رسوب آلودگی بر روی لوله های کویل
- ترک خوردگی و تغییر شکل پره های فن
- توجه به شفت فن، یاتاقان ها، تسمه انتقال دهنده توان موتور به فن، و غیره
- بازرسی دوره ای تجهیزات الکتریکی
- اطمینان از عملکرد صحیح شیرآلات
اجزای کندانسور تبخیری
اجزای کندانسور تبخیری شامل؛
فن یا پروانه
یکی از اجزا کندانسور تبخیری فنهای مورد استفاده در کندانسورهای تبخیری ، موتور کوپل مستقیم محوری است. در طراحی، سرعت کندانسور در بازه 900 دور بر دقیقه الی 1400 دور بر دقیقه قابل انتخاب میباشد. همچنین تعداد تیغه با توجه میزان حجم هوای مورد استفاده تعیین میشود.
کویل
کویل میانی انواع کندانسور عموماً از جنس مس ساخته میشود و چنانچه قرار باشد درون مبدل مواد شیمیایی جریان داشته باشد میبایست از کویل با جنس استیل استفاده کرد. درباره کویل کندانسور و ویژگی های آن بیشتر بدانید.
نازل یا افشانک
جنس افشانکهای مورد استفاده در انواع کندانسور تبخیری پلی پروپیلن بوده و با توجه به ابعاد دستگاه و میزان شعاع پاشش مورد نیاز در کندانسور نوع نازل قابل تغییر است.
پکینگ مدیا
جهت کاهش دمای آب مدار باز کندانسور تبخیری از پکینگ مدیا یا سطوح انتقال حرارت استفاده میشود. معمولاً این بخش از کندانسور از موادی نظیر پلی پروپیلن و پی وی سی تولید میگردد.
بدنه و استراکچر
سازه بیرونی کندانسور تبخیری با ورق ST37 است که ضخامت مورد استفاده آن با توجه به میزان بزرگی یا کوچکی کندانسور تبخیری در بازه 1.1 میلیمتر الی 3 میلیمتر است.
به دلیل ضد رسوب بودن، این نوع ورق با گذشت زمان تغییر حالت نمیدهد. یکی دیگر از ویژگیهای کاربردی این نوع ورق، استقامت بالای آن بوده که باعث بینیازی آن به رنگزدن میشود اما به جهت افزایش طول عمر دستگاه و زیبایی ظاهری میتوان بدنه بیرونی را با پوششی از رنگ پودری الکترواستاتیک کورهای مقاوم سازی نمود.
فن کندانسورهای تولید شده در شرکت فراسرد از نوع آکسیال و یا سانتریفوژ بوده و به صورت پره های فولاد گالوانیزه و یا فولاد زنگ نزن ساخته میشود سرعت از ۱۴۰۰ تا ۷۵۰ دور در دقیقه نسبت به نیاز متغیر بوده و لوله های کویل مبرد از جنس فولادی بدون درز با روکش گالوانیزه گرم و یا فولاد زنگ نزن (استنلس استیل) انتخاب میشود بدنه کندانسورها نیز مشابه کویل از فولاد گالوانیزه و یا ضد زنگ ساخته شده و در صورت درخواست بخش زیرین یا همان مخزن آب با مواد فایبر گلاس PVC از داخل روکش میگردد .
شاسی کندانسور تبخیری از فولاد صنعتی و با پوشش رنگ زینکا (گالوانیزه) ساخته خواهد شد ، پمپ (پمپها) آب متناسب با ظرفیت سیستم در ادامه بدنه و بر روی شاسی اصلی نصب میگردد ، در صورت درخواست خریدار پمپ Standby با استفاده از لوله وشیر آلات مخصوص استفاده خواهد شد.
فن کندانسورهای تولید شده در شرکت فراسرد از نوع آکسیال و یا سانتریفوژ بوده و به صورت پره های فولاد گالوانیزه و یا فولاد زنگ نزن ساخته میشود سرعت از ۱۴۰۰ تا ۷۵۰ دور در دقیقه نسبت به نیاز متغیر بوده و لوله های کویل مبرد از جنس فولادی بدون درز با روکش گالوانیزه گرم و یا فولاد زنگ نزن (استنلس استیل) انتخاب میشود و بدنه کندانسورها نیز مشابه کویل از فولاد گالوانیزه و یا ضد زنگ ساخته شده و در صورت درخواست بخش زیرین یا همان مخزن آب با مواد فایبر گلاس است.
تعمیر و نگهداری کندانسور و برج خنک کننده
کندانسور تبخیری یکی از تجهیزاتی است که نیازی به مراقبت منظم ندارد، با این وجود روان کننده یاتاقان فن و سطح کندانسور باید بررسی شود. سطح کندانسور باید همیشه تمیز باشد و حاوی گرد و غبار یا کثیفی نباشد زیرا ممکن است کندانسور آب خنک دارای بقایایی باشد.
برای جلوگیری از رسوب باکتری، توصیه می شود قبل از اضافه کردن آب تازه، آب باقیمانده تخلیه شود. سپس، آب را با محلول پمپ می کند تا به طور کامل تمیز شود.
یک پاسخ
ممنون میشم در مورد ظرفیت های کندانسور هم صحبت بشه و مقیاس اندازه گیری ظرفیت رو هم بگین