سردخانه هوشمند از یک سیستم کنترلی به روز برای مدیریت و کنترل بهینه استفاده می کنند. این سیستم با استفاده از حسگرها، تجهیزات جمع آوری داده و نرم افزارهای مدیریتی، امکان مانیتورینگ و کنترل دما، رطوبت، فشار، تهویه و سایر پارامترهای مهم داخل سردخانه را فراهم می کنند.
مانیتورینگ سردخانه هوشمند چیست؟
در سردخانه هوشمند امکان کنترل از راه دور، مانیتورینگ، و نظارت بر عملکرد سردخانه به راحتی امکان پذیر است.
برای مانیتورینگ عملکرد سردخانه از سنسورها و سیستم های ویژه ای برای اندازه گیری دما و تغییرات آن، رطوبت، تهویه، و غیره استفاده می شود. پارامترهای اندازه گیری شده توسط این حسگرها به سیستم کنترلی ارسال شده تا برای کاربر قابل مشاهده باشد.
همچنین، توسط مانیتورینگ و هوشمندسازی سردخانه می توان پارامترهای مهم و ایمنی را به طور خودکار ثبت و از طریق پیامک، ایمیل، و یا سایر روش های ارتباطی به کارکنان اطلاع داد.
بنابراین مانیتورینگ سردخانه شرایط مناسب برای حفظ کالاهای مختلف نگهداری شده، خصوصا محصولات حساس به دما و رطوبت را به بهترین نحو ممکن ایجاد می کند. از این رو، با بهره گیری از فناوری هوشمندسازی سردخانه، می توان از فساد محصولات، وقوع حوادث ناخواسته و اتلاف انرژی جلوگیری کرد.
بیشتر بخوانید: تمام نکات لازم برای خرید سردخانه دست دوم
تجهیزات مانیتورینگ سردخانه
از آنجا که دما مهم ترین پارامتر سردخانه است، از چهار دسته تجهیز برای جمع آوری و ثبت اطلاعات دمایی استفاده می شود. این تجهیزات شامل ترمومترها، چارت رکوردرها، دیتالاگرها و تجهیزات بی سیم می باشد.
ترمومتر
ترمومتر ابزاری برای اندازه گیری دقیق دما است. ترمومترها معمولاً شامل یک حسگر بوده که تغییرات دما را تشخیص، و اطلاعات آن را به صورت عددی یا تصویری نمایش می دهند. ترمومترها در انواع مختلفی تولید می شوند؛ از جمله انواع ترمومترها می توان به نوع دیجیتالی، زئونی، و ترمومترهای مایع اشاره کرد.
چارت رکوردر
چارت رکوردر در مقایسه با ترمومتر، یک تجهیز پیشرفته تر محسوب شده، که برای ثبت و نمایش داده ها در قالب نمودارها یا چارت ها به کار می رود. این تجهیزات معمولاً علاوه بر دما، برای ثبت داده های مختلفی نظیر فشار و رطوبت نیز استفاده می شوند. با کمک چارت رکوردها امکان مانیتورینگ و ثبت تاریخچه اطلاعات فراهم می شود.
چارت رکوردرها می توانند به صورت دیجیتال یا آنالوگ بوده و به صورت خودکار داده ها را ثبت و نمایش دهند. این تجهیزات برای کنترل و نظارت دما استفاده شده و تغییرات و روند داده ها را ثبت می کنند. بنابراین، استفاده از چارت رکوردرها به اپراتور این امکان را می دهد تا داده های مختلف را به صورت گرافیکی مشاهده کند.
دیتالاگر
دیتالاگرها دستگاه های هوشمندی هستند که امکان ذخیره داده های دما و مانیتورینگ پیوسته دما را فراهم می کنند. از دیتالاگرها می توان برای ذخیره حجم زیادی اطلاعات دمایی استفاده کرده و با ذخیره آن ها در حافظه دستگاه، آن ها را به نمایشگر ارسال کرده و به کاربر نمایش دهند.
تجهیزات بی سیم (IOT)
تجهیزات بیسیم در مانیتورینگ سردخانه هوشمند با کمک فضای ابری در اینترنت کار کرده و تمامی تجهیزات و سنسورها به سیستم بیسیم متصل می شود. با کمک این سیستم می توان اطلاعات را در کوتاه ترین زمان به اپراتور ارسال کرد. علاوه بر ارسال اطلاعات دمایی، می توان سیستم هشدار، اعلام خطر، و سایر سنسورها را به این سیستم متصل نمود.
حسگر رطوبت
از حسگرهای رطوبت می توان برای سنجش میزان رطوبت نسبی در محیط سردخانه استفاده کرد. این حسگرها با ارزیابی میزان رطوبت، سیگنالی را به سیستم مرکزی ارسال کرده و در آنجا مقدار رطوبت برای اپراتور به نمایش در خواهد آمد.
همچنین می توان با الگوریتم های هوشمندسازی میزان رطوبت سردخانه را به صورت خودکار در سطح نسبتا ثابتی نگه داشت.
حسگر آب
حسگرهای آب به صورت سوئیچ عمل کرده و در صورت خیس شدن، سیگنالی را به اتاق فرمان ارسال می کنند.
حسگر دود
از حسگر دود جهت افزایش ایمنی سردخانه هوشمند استفاده می شود. با تشخیص دود توسط این حسگر علاوه بر اطلاع رسانی به مسولین سردخانه، آژیرهای خطر نیز به صدا در خواهد آمد.
حسگر تماسی
حسگرهای تماسی را می توان برای کنترل باز و بسته بودن درب سردخانه مورد استفاده قرار داد. بنابراین با اتصال این سنسور به شبکه و مانیتورینگ آن، می توان از باز ماندن درب سردخانه و اتلاف انرژی جلوگیری کرد.
دور سنج و توان سنج
دورسنج ها و توان سنج ها حسگرهایی بوده که برای اطمینان از عملکرد صحیح تجهیزات مکانیکی سردخانه مانند کمپرسور و فن های اواپراتور استفاده می شود. با کمک این حسگرها از خرابی تجهیزات مکانیکی جلوگیری شده و قبل از خرابی آن ها اخطاری به مسولان سردخانه ارسال می شود.
ویژگی های سیستم مانیتورینگ دما
برخی از ویژگی های سنسورهای مانیتورینگ دما عبارت است از:
- محدوده عملکردی گسترده
- نصب آسان و سریع
- بی نیاز از سیم کشی
- عملکرد ۲۴ ساعته
- دقت عملکردی بالا
- قابلیت ارسال اطلاعات به سیستم مانیتورینگ
- قابلیت تنظیم دمای خودکار
مزیت های استفاده از سردخانه هوشمند
با توجه به تعریف سردخانه هوشمند و معرفی تجهیزات آن، می توان مزایای سردخانه های هوشمند و مانیتورینگ آن ها را به شرح زیر بیان کرد:
- نظارت و کنترل دقیق: سیستم مانیتورینگ سردخانه با کمک حسگرهای مختلف امکان جمع اوری اطلاعات و نمایش آن به اپراتور یا مدیران سردخانه را فراهم می کند. با این روش، دمای سردخانه در محدوده شرایط مورد نظر نگهداری شده و خطر بروز فساد و خرابی محصولات به دلیل تغییر و نوسان دما به حداقل می رسد. (شما میتوانید درباره دما و رطوبت سردخانه بیشتر بدانید.)
- هشدارهای خودکار: سیستم مانیتورینگ سردخانه می تواند در مواقع لزوم هشدارهایی را به اپراتور یا مدیران سردخانه ارسال کند. از جمله این مواقع می توان به تغییر دما، رطوبت و یا سایر پارامترهای مهم اشاره کرد.
- بهینه سازی مصرف انرژی: سیستم مانیتورینگ سردخانه می تواند با تحلیل داده های جمع آوری شده، الگوریتم های هوشمندی را اجرا کند تا مصرف انرژی سردخانه بهینه تر شود. این موضوع به معنی صرفه جویی در هزینه های انرژی و همچنین کاهش استهلاک تجهیزات، و افزایش عمر آن ها خواهد بود.
- مدیریت بهتر سردخانه هشومند: با داشتن اطلاعات دقیق و لحظه ای در مورد دما و رطوبت داخل سردخانه، می تواند به صورت صحیح سیستم برودتی سردخانه را مدیریت کرد.
- امکان کنترل از راه دور سردخانه هوشمند: با استفاده از فضای ابری اینترنت می توان جزئیات دقیق سردخانه را از راه دور و از هر نقطه مکانی مشاهده کرده و همچنین درمواقع لزوم هشدارهایی به اپراتور یا مدیران سردخانه ارسال می شود.
- نیاز کمتر به نیروی انسانی: هوشمندسازی سردخانه موجب می شود تا اطلاعات سردخانه به صورت خودکار و بدون نیاز به دخالت انسان توسط سنسورهای مختلف ارزیابی شده و توسط سیستم مانیتورینگ برای مدیران و مسولین سردخانه ارسال شود. از این رو تعداد اپراتورها و نیروهای انسانی برای نظارت سردخانه کاهش می یابد.
- دسترسی 24 ساعته به اطلاعات: هوشمندسازی سردخانه و مانیتورینگ آن قابلیت کارکرد در 24 ساعت شبانه روز را داشته و در تمام مدت اطلاعات سردخانه را ارزیابی کرده و مدیران و مسولین سردخانه قابلیت مشاهده اطلاعات را خواهند داشت.
جمع بندی
سردخانه هوشمند نوعی از سردخانه است که برخی از امور آن مانند امور نظارتی توسط سنسورها و حسگرهای مختلف مانند حسگرهای دما و رطوبت انجام می گیرد.
با کمک هوشمند سازی و مانیتورینگ سردخانه می توان اطلاعات مهم محفظه داخل سردخانه را با دقت و سرعت بالا برای مدیران ارسال کرده و یا در اتاق فرمان به نمایش گذاشت.
بنابراین با این روش می توان کنترل دقیقی بر عملکرد سردخانه داشته و با مصرف بهینه انرژی، هزینه های مربوط به برق مصرفی را کاهش داد. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره در خصوص هوشمند سازی و مانیتورینگ سردخانه ها می توانید با کارشناسان مجموعه فراسرد تماس حاصل فرمایید.