جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

کولر صنعتی چیست + انواع، کاربرد و مزایا

کولر صنعتی چیست

کولر صنعتی یکی از انواع سیستم سرمایش تبخیری بوده که شباهت زیادی به کولرهای آبی خانگی دارند. این کولرها با ابعاد بزرگتر و قدرت هوادهی بیشتر، مناسب فضاهای صنعتی و اداری با مساحت متوسط تا بزرگ هستند.

کولر صنعتی از سه مرحله گردش هوا، جذب و تبخیر در سطوح خیس (پدهای سرمایشی) تبعیت کرده و در نهایت، هوای سرد ایجاد شده را توسط فن مکانیکی به محیط مورد نظر منتقل می کنند. در ادامه به انواع، کاربرد و مزایای کولر صنعتی پرداخته می شود.

کولر صنعتی چیست

کولر صنعتی یک دستگاه سرمایشی مناسب برای استفاده در فضاهای صنعتی و تجاری بزرگ است. این سیستم مناسب فصول مختلف سال بوده و قادر به تامین گرمایش نیز می باشد؛ که برای این منظور، اغلب از یک المنت حرارتی بهره می برد. ساختار این دستگاه شباهت زیادی به کولرهای آبی خانگی داشته و به همین دلیل به آن کولر آبی صنعتی گفته می شود.

بیشتر بدانید: سیستم سرمایشی چیست معرفی انواع و کاربردهای آن

با این حال، تکنولوژی های پیشرفته استفاده شده در این نوع کولر باعث افزایش بازدهی آن در حالت سرمایشی و همچنین بهره برداری گرمایشی شده است. این دستگاه همچنین با نام های دیگری همچون زنت (Zent) نیز شناخته می شود.

عملکرد کولرهای صنعتی همانند سایر کولرهای تبخیری بوده که برای خنک سازی هوا از گرمای لازم برای تبخیر آب استفاده می کند. بنابراین، متناسب با گرمای دریافت شده از آب جهت تبخیر آن، مقدار دمای هوا کاهش خواهد یافت.

در واقع از فرآیند تبخیر آب جهت خنک کردن هوای درون کولر استفاده می شود. برای افزایش مقدار تبخیر و در نتیجه افزایش بازدهی کولر، از پمپ آب و پدهای سلولزی استفاده می شود، که آب درون تشتک به روی پدهای سلولزی ریخته شده، و عبور هوا از روی پدها باعث تبخیر آب، کاهش دمای هوا و افزایش رطوبت نسبی می شود.

در نهایت، یک فن مکانیکی، هوای خنک شده را به محیط مورد نظر منتقل می کند. علاوه بر این موارد، از یک فیلتر تصفیه هوا جهت زدودن آلودگی های محل استقرار کولر استفاده می گردد.

بنابراین، عوامل تاثیرگذار بر بازدهی کولر و ظرفیت خنک کنندگی آن به دمای آب، سطح خیس شده یا پدهای کولر و پمپ آب مناسب بستگی دارد.

انواع کولر صنعتی

کولرهای صنعتی در انواع مختلفی ساخته می شوند که می توان آن ها را بر اساس نوع سطوح خیس، نوع فن، و نحوه قرارگیری دهانه خروجی هوا به دسته های مختلفی تقسیم بندی کرد.

از نظر نوع سطوح خیس می توان آن ها را به کولرهای پوشالی، و سلولزی تقسیم بندی کرد، که نوع سلولزی دارای طول عمر بالاتر و بازدهی بیشتری است.

از نظر نوع فن نیز به دو دسته فن سانتریفیوژ و محوری یا آکسیال تقسیم بندی می شوند. نوع آکسیال قابلیت عبور حجم هوای بیشتری بوده و در محل هایی که کانال کشی وجود ندارد، گزینه مناسب تری تلقی می شود.

از نظر نحوه قرارگیری دهانه خروجی هوا نیز شامل کولرهای روبرو زن و بالا زن تقسیم می شوند، که این قابلیت باعث می شود تا با توجه به موقعیت قرارگیری کولر، گزینه مناسب را انتخاب نمود.

با این حال، برخی از مدل های کولرهای صنعتی از محبوبیت و کاربرد بیشتری برخوردارند. دو نمونه از آن ها به کولر سلولزی و کولر گلخانه ای معروف هستند که در ادامه به آن ها پرداخته می شود.

کولر صنعتی سلولزی

کولرهای سلولزی در هر دو نوع فن های آکسیال و سانتریفیوژ موجود بوده، و مزیت اصلی آن ها در مقایسه با کولرهای آبی معمولی، کاهش مصرف آب و انرژی است. این کولرها در ظرفیت مشابه کولرهای معمولی توانایی خنک سازی هوا تا 30 درصد بیشتر از کولرهای آبی را دارند.

این برتری به دلیل استفاده از پدهای سلولزی با سطوح خیس شده بیشتر بوده که باعث افزایش راندمان و عملکرد بهتر کولر می شود. طول عمر این پدها نیز نسبت به پوشال های معمولی بیشتر است.

کولر صنعتی گلخانه

در سال های اخیر، کولرهای تبخیری صنعتی مورد استفاده در گلخانه ها به عنوان یکی از تجهیزات پرکاربرد مطرح شده، که نقش موثری در خنک کردن و تهویه هوای محیط گلخانه ایفا می کنند.

پرورش دهندگان گیاهان گلخانه ای به دلیل مزیت های این نوع کولرها هم از نظر دمای خروجی از کولرها و هم افزایش رطوبت همزمان، استفاده از آن ها را به سایر کولرها ترجیح می دهند.

کولرهای مورد استفاده در گلخانه ها اغلب از فن های محوری استفاده می کنند، چرا که نیازی به کانال کشی نداشته و مستقیما هوای گلخانه را خنک می کنند. این نوع کولرها، با توجه به میزان هوادهی و خنک کنندگی، در مدل ها و ابعاد متفاوتی طراحی و تولید می شوند.

بیشتر بخوانید: سردخانه گوجه فرنگی و شرایط نگهداری گوجه‌ در سردخانه

انواع کولر صنعتی بر اساس پروانه

کولرهای صنعتی از نظر فن در دو نوع آکسیال و سانتریفیوژ تولید می شوند. اندازه کولرهای تبخیری آکسیال به دلیل ظرفیت هوادهی بیشتر خود، معمولا کوچکتر از کولرهای سانتریفیوژ است.

همچنین، این نوع کولرها در دسته کولرهای قابل حمل قرار می گیرند. در ادامه به توضیح مشخصات هر یک از این دو نوع کولر پرداخته شده است.

کولر صنعتی سانتریفیوژ

کولر صنعتی سانتریفیوژ از جمله کولرهای تبخیری پرکاربرد در صنایع مختلف بوده، که از فن های سانتریفیوژ یا گریز از مرکز برای انتقال هوا استفاده می کنند. این نوع فن ها در دو نوع رو به جلو (فوروارد) و رو به عقب (بکوارد) بوده که متناسب با کاربری مورد نظر استفاده می شود.

کولر صنعتی سانتریفیوژ

با توجه به ابعاد و عملکرد این فن ها، اغلب از آن ها در محیط های صنعتی بزرگ همچون سالن های تولیدی و با کانال کشی های گسترده استفاده می شود. همچنین، باید توجه داشت که نحوه کانال کشی سیستم تاثیر زیادی بر عملکرد کولر و انرژی مصرفی آن دارد.

کولر صنعتی آکسیال

نسل جدید کولرهای صنعتی، کولرهای تبخیری آکسیال بوده که اخیرا طرفداران زیادی پیدا کرده است. این کولرها دارای ظرفیت هوادهی نسبتاً بالایی بوده و عمدتاً در محیط های باز تجاری، انبارها و فضاهای با متراژ بالا کاربرد دارند. مزیت مهم این کولرها نسبت به کولرهای سانتریفیوژ عدم نیاز به کانال کشی برای راه اندازی و استفاده است.

کولرهای صنعتی آکسیال نیز مانند نوع سانتریفیوژ خود دارای راندمان و کاربری بالایی هستند. تفاوت اصلی آن ها در نوع انتقال هوا و پروانه مورد استفاده است. پروانه های فن های آکسیال صنعتی، جریان هوا را در راستای محور خود عبور داده و از این رو به آن ها نوع محوری گفته می شود. در این کولرها معمولاً از دمپر برای کنترل میزان و جهت جریان هوا استفاده می شود.

کولر صنعتی آکسیال

دو نوع دمپر قابل استفاده در کولرهای آکسیال شامل دمپر اتوماتیک و دمپر کلاجی می شود. دمپر اتوماتیک توسط جریان باد ایجاد شده توسط فن باز نگه داشته می شود. در زمان خاموش شدن فن نیز دمپرها بسته می شوند. بنابراین، این مدل دمپر همواره مقاومت دائمی در برابر جریان باد ایجاد می کند.

از این رو از دمپر کلاچی استفاده می شود که دمپر از طریق چرخش پروانه و نیروی گریز از مرکز ایجاد شده، قطعه ای تحت عنوان کلاچ را فعال کرده و باعث باز شدن دمپر می شود. مزیت دمپر کلاچی عدم مقاومت در مقابل جریان باد است.

اجزای کولر صنعتی

کولرهای صنعتی نیز همانند کولرهای معمولی خانگی دارای اجزای مختلفی هستند که مجموعه آن ها باعث خنک سازی و گردش هوای محل مورد نظر می شود. برخی از مهم ترین اجزای این کولرها شامل موارد زیر است:

  • موتور الکتریکی: از موتور الکتریکی جهت به حرکت در آوردن فن مکانیکی استفاده می شود.
  • فن کولر: فن کولر وظیفه انتقال جریان هوا را بر عهده دارد.
  • پولی و تسمه: برای اتصال فن به موتور الکتریکی از پولی و تسمه استفاده می شود؛ هرچند در برخی موارد از کوپل مستقیم بین فن و موتور استفاده شده و این قسمت از کولر حذف می شود.
  • تشتک کولر: تشتک کولر به قسمت پایینی محفظه آن گفته می شود که وظیفه جمع آوری آب را بر عهده دارد.
  • پمپ آب: از پمپ آب برای انتقال آب از تشتک کولر و ریتخن آن بر روی پدهای کولر استفاده می شود.
  • مجرای انتقال آب: مجراهای آب وظیفه هدایت و تقسیم آب بر روی پدها را بر عهده دارد.
  • شیر شناور: از شیر شناور جهت جلوگیری از سرریز شدن آب از تشتک محفظه کولر استفاده می شود، تا با بالا آمدن آب و پر شدن تشتک، جریان آب قطع شود.
  • پد سلولزی: پدهای سلولزی به عنوان سطوح خیس شده کولر وظیفه پخش آب در سطح خود را داشته تا میزان تبخیر سطحی افزایش یابد.
  • جعبه اتصال الکترویکی: جعبه اتصال الکتریکی وظیفه تقسیم بندی جریان برق و کنترل الکتریکی کولر را بر عهده دارد.

کاربرد کولر صنعتی

کولرهای صنعتی معمولاً برای خنک کردن فضاهای بزرگ مورد استفاده قرار می گیرند. اگر چه ابعاد و توان هوادهی این کولرها متفاوت است، اما به طور کلی در محیط های صنعتی، تولیدی و تجاری مختلف بسیار کارآمد و مقرون به صرفه هستند. برخی از مهم ترین کاربردهای کولر صنعتی عبارت است از:

  • استفاده در کارخانه ها
  • انبارهای بزرگ
  • سوله های صنعتی و نگهداری مواد
  • ساختمان های بزرگ
  • سالن های ورزشی
  • نمایشگاه ها
  • کارگاه های تولیدی

کاربرد کولر صنعتی

کولرهای صنعتی با هوادهی بالای خود و همچنین افزایش رطوبت، به عنوان یکی از تجهیزات مهم خنک سازی در محیط های بزرگ صنعتی و کارگاهی و در شرایط اقلیم خشک محسوب می شوند. با توجه به نوع فن نیز می توان نسبت به کانال کشی آن نیز اقدام نمود.

مزایا کولر صنعتی

کولرهای صنعتی دارای مزایای متعددی هستند که برخی از مهم ترین آن ها عبارت است از:

  • کولرهای صنعتی تبخیری نسبت به سیستم های تبریدی ارزان تر هستند.
  • هزینه های تعمیر، نگهداری و سرویس آن ها کمتراست.
  • هوادهی بالایی دارند.
  • مصرف برق پایینی داشته و توانایی تامین هوای تازه را دارند.
  • قابلیت استفاده درحالت گرمایش توسط المنت های حرارتی یا اتصال به موتورخانه یا پکیج را دارند.
  • قابلیت تامین رطوبت مورد نیاز، خصوصا در مناطق گرم و خشک (که نیازمند رطوبت زنی هستند) را دارند.
  • تولید صدای کمی دارند.
  • قابلیت نصب در محیط های بیرونی و داخلی و به صورت کانال کشی شده یا بدون آن را دارند.
  • طول عمر بالایی دارند.

قیمت کولر آبی صنعتی

کولرهای صنعتی یا زنت که دارای عملکرد تبخیری هستند، دارای ظرفیت های مختلفی بوده که با افزایش این ظرفیت، قیمت آن ها افزایش می یابد. اما علاوه بر آن، نوع کولر از جمله نوع فن، نوع و کیفیت پدها، نوع موتور و پمپ استفاده شده می تواند بر قیمت این دستگاه تاثیرگذار باشند. جهت دریافت مشاوره در خصوص انتخاب ظرفیت مناسب کولر صنعتی و همچنین اطلاع از قیمت روز این کولرها می توانید با کارشناسان فراسرد تماس حاصل فرمایید.

راهنمای انتخاب کولر صنعتی

در انتخاب یک کولر صنعتی مناسب، عوامل مختلفی تاثیرگذار هستند. شناخت این ویژگی ها کمک می کند تا بتوان یک کولر تبخیری با کیفیت و دوام بالا را متناسب با محیط مورد نظر انتخاب کرد.

برخی از این موارد عبارت است از:

  • ظرفیت هوادهی: ظرفیت کولر صنعتی از مهم ترین موارد خرید آن ها محسوب می شود، بدین صورت که کولر باید متناسب با شرایط مورد نظر و بار حرارتی موجود انتخاب شود. در صورتی که کولر دارای ظرفیت مناسب نباشد، علی رغم کیفیت و دوام مناسب، از هوادهی خوبی برخوردار نبوده، و از این رو نمی تواند کارایی مطلوبی داشته باشد.

کارایی کولرهای تبخیری از جمله کولرهای صنعتی بر اساس هوادهی یا حجم جریان عبوری هوا اندازه گیری می شود. این جریان هوا معمولا برحسب متر مکعب بر ساعت، متر مکعب در دقیقه و یا فوت مکعب در دقیقه (cfm) مشخص می گردد.

  • جنس و ضخامت بدنه: آلیاژ و مواد استفاده شده در ساخت بدنه کولر باید با کیفیت و با دوام باشد تا در برابر خوردگی و زنگ زدگی و همچنین در برابر نور خورشید مقاوم باشد. ضخامت بدنه نیز باید به گونه ای باشد تا علاوه بر تحمل اجزای داخلی و وزن آب، دوام بالایی داشته باشد.
  • نوع پد یا سطح خیس کننده: سطوح خیس کننده کولر نقش بسیار موثری در میزان خنک کنندگی هوا داشته و از این رو، اندازه، ضخامت و کیفیت پدهای به کار رفته از عوامل مهم هنگام انتخاب کولرهای صنعتی به شمار می رود. پدهای با کیفیت باعث افزایش سطح خنک کنندگی و افزایش بازه های سرویس پدها می شود.
  • نوع موتور الکتریکی و فن: مجموعه فن و موتور الکتریکی کولر نیز از جمله مهم ترین عوامل در خرید آن ها محسوب شده و بخش عمده هزینه کولر مربوط به آن ها می شود. در این مورد باید به نوع موتور و جنس سیم های به کار رفته در موتور (مسی یا آلومینیومی) توجه داشت. همچنین نوع فن، و جنس پروانه های فن از موارد مهم محسوب می شود.
  • اقلیم منطقه مورد نظر: از آنجا که کولرهای صنعتی بر اساس تبخیر آب کار می کنند، لذا برای تبخیر آب، نیازمند هوایی گرم و خشک هستند. در صورتی که دمای هوای منطقه دارای رطوبت بالایی باشد، فرایند تبخیر آب کاهش یافته و به دنبال آن ظرفیت خنک سازی کولر کاهش می یابد. از طرفی، این نوع کولرها رطوبت زا بوده، که باعث می شود تا رطوبت محل مورد نظر دچار رطوبت دو چندانی شود. از این رو، این نوع کولرها برای اقلیم مرطوب یا شرجی مناسب نخواهد بود.

سوالات متداول

کولرهای صنعتی چیست؟

کولرهای صنعتی مشابه کولرهای آبی خانگی بوده که در ظرفیت بالاتر و بازدهی بالاتر تولید می شوند.

نوع فن به کار رفته در کولرهای صنعتی چیست؟

کولرهای صنعتی در دو نوع فن محوری و سانتریفیوژ تولید می شوند.

کولرهای صنعتی مناسب چه مناطقی هستند؟

این کولرها به دلیل ماهیت تبخیری-سرمایشی خود، نیازمند مناطقی با هوای خشک هستند. از این رو، استفاده از آن ها در مناطق شرجی توصیه نمی شود.

5/5 - (1 امتیاز)

ارسال دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط