برج خنک کن از جمله تجهیزاتی بوده که دارای اجزا و ساختار ساده ای است؛ اما باید توجه داشت که این تجهیزات نیز نیازمند بازرسی های دوره ای بوده، و در زمان های مشخص باید تحت تمیزکاری و در صورت لزوم تعمیرات قرار گیرند.
در این مقاله به خرابی های رایج برج خنک کن و راهکارهای حل این مشکلات پرداخته می شود.
معرفی برج خنک کننده و اجزای آن
برج خنک کننده برای خنک کردن سیال خروجی از کندانسورهای آبی در سیستم های تهویه مطبوع و تبرید صنایع مختلف استفاده می شود. این برج ها در ابعاد و اندازه های مختلف و با جنس های متفاوتی تولید می شوند تا بتوانند برای ظرفیت های متنوعی پاسخگو باشند.
برج های خنک کن دارای انواع مختلفی بوده که هر یک از آن ها دارای اجزای مختلفی هستند. برخی از اجزای اصلی برج های خنک کننده عبارت است از بدنه، پکینگ ها، تشتک یا حوضچه آب، الکتروموتور و فن، و سیستم توزیع آب.
بدنه برج خنک کننده
بدنه برج خنک کننده وظیفه حفاظت از اجزای داخلی برج و حفظ پکینگ ها را بر عهده داشته و همچنین از خروج آب خنک کننده و هدر رفت آن جلوگیری می کند. از وظایف دیگر بدنه می توان به هدایت جریان هوا اشاره کرد.
جنس اغلب بدنه برج خنک کن ها از ورق های گالوانیزه، استیل و فایبرگلاس است.
بیشتر بخوانید: قیمت برج خنک کننده | طراحی و ساخت کولینگ تاور
پکینگ ها
پکینگ ها از جمله مهم ترین قسمت های برج های خنک کن هستند. وظیفه پکینگ ها افزایش زمان عبور قطرات آب و به دنبال آن افزایش تبادل حرارت با هوا است. هر چقدر سطح تبادل حرارتی در پکینگ ها بیشتر باشد، جریان آب زمان بیشتری برای عبور از روی پکینگ ها صرف خواهد شد.
از این رو می توان تبادل حرارت بین قطرات آب و جریان هوای آزاد را سرعت بخشید. پکینگ ها اغلب از جنس هایی همچون سرامیک، پی وی سی، پلی اتیلن، و پلی پروپیلن ساخته می شوند. از نظر شکل ظاهری نیز می توان پکینگ ها را به دو صورت فیلم های لایه ای و اسپلش تقسیم بندی کرد.
تشتک یا حوضچه
تشتک یا حوضچه برج خنک کن به قسمت زیرین آن گفته می شود، که جهت جمع آوری آب های پاشیده شده از نازل های برج استفاده می شود.
برای عملکرد صحیح پمپ سیرکولاتور نیز لازم است تا همواره سطح مشخصی از آب درون تشتک وجود داشته باشد؛ برای این منظور نیز معمولاً از یک شناور درون حوضچه آب استفاده می شود.
الکتروموتور و فن
برای به گردش درآوردن هوا درون برج خنک کن از فن استفاده می شود. معمولا این فن ها از نوع محوری بوده تا بتواند دبی هوای زیادی را وارد بدنه برج کنند.
این فن ها می توانند به صورت مکشی یا دمشی عمل کنند، که در اکثر موارد فن در قسمت بالایی برج قرار گرفته و به صورت مکشی کار می کند. نیروی لازم فن نیز از طریق الکتروموتور به صورت کوپل مستقیم و یا با کمک تسمه انجام می گیرد.
پمپ و سیستم توزیع آب
همانطور که گفته شد در برج خنک کن برای خنک سازی کندانسور، از آب استفاده می شود. این آب از طریق پمپ به قسمت بالایی برج خنک کن وارد شده و از طریق نازل های تعبیه شده بر روی پکینگ ها پاشیده می شود.
بنابراین اجزای مربوط به سیستم توزیع آب را می توان شامل لوله ها، اتصالات، پمپ آب، و نازل های پاشش آب دانست.
انواع خرابی برج خنک کننده
خرابی های برج های خنک کننده را می توان به دو دسته کلی خرابی های مکانیکی و شیمیایی تقسیم بندی کرد، که در ادامه به توضیح آن ها و راهکارهای رفع این مشکلات پرداخته می شود.
بیشتر بخوانید: انواع برج خنک کننده و بررسی کولینگ تاور
تجمع مواد معدنی
تجمع مواد معدنی و رسوب یکی از مشکلات رایج در برج خنک کن ها بوده که اغلب از تجمع ترکیبات معدنی موجود در آب مانند فسفات کلسیم، اکسید آهن، و منیزیم سیلیکات تشکیل می شود. این تجمع مواد باعث می شود تا ظرفیت برج تحت تاثیر قرار گرفته و از میزان انتقال حرارت آن کاسته شود.
برای جلوگیری از این مشکل لازم است تا در فواصل زمانی مشخص نسبت به تمیزکاری انباشت مواد معدنی اقدام شود. همچنین نصب تجهیزات فیلتراسیون و سختی گیر می تواند به کاهش مواد معدنی و رسوب ناشی از آن ها کمک کند.
خوردگی و فرسایش
از آنجا که برج های خنک کننده به صورت گسترده در معرض هوا و آب است، لذا بدنه و اجزای این تجهیز در معرض شدید خوردگی و زنگ زدگی قرار دارد. به منظور جلوگیری از خوردگی برج لازم است تا از جنس های مقاوم به خوردگی مانند استیل، آلومینیوم، فایبرگلاس، و پلاستیک برای بدنه و یا اجزای برج استفاده کرد.
همچنین رنگ زدن و استفاده از پوشش های ضد زنگ می تواند مقاومت به خوردگی بدنه برج را افزایش دهد.
میکروارگانیسم ها
برج خنک کن به عنوان محلی مناسب برای رشد باکتری ها و میکرو ارگانیسم ها محسوب می شود. این باکتری ها علاوه بر اینکه می توانند باعث آلودگی برج و محل اطراف آن شوند، باعث ایجاد بوی نامطبوع و حتی ایجاد اختلال در عملکرد برج می شوند.
برای جلوگیری از این مشکل می توان در فواصل زمانی مشخص آب برج را کنترل کرده و از مواد پاک کننده و ضد میکروبی استفاده کرد.
خرابی های مکانیکی و الکتریکی
خرابی های مکانیکی شامل بخش های مختلفی است. نشانه های خرابی های مکانیکی شامل لرزش موتور، صدای نامطلوب از قسمت موتور و فن، پارگی تسمه، سوختن الکتروموتور و عدم کارکرد آن، آسیب دیدگی فیزیکی پره های فن و غیره است. ( شما میتوانید درباره الکتروموتور کمپرسور باد و وظیفه آن بیشتر بدانید. )
برای جلوگیری و حل اینگونه مشکلات لازم است تا قسمت های مختلف برج خصوصاً الکتروموتور و فن به صورت دوره ای بازرسی شده و در صورت نیاز سرویس یا تعمیر گردند.
همچنین در مواردی که الکتروموتور به واسطه تسمه با فن در ارتباط است ، باید از تسمه مناسب استفاده شده، و سفتی آن نیز به مقدار استاندارد باشد تا از آسیب زدن به یاتاقان های فن یا الکتروموتور و همچنین پارگی تسمه جلوگیری شود.
بنابراین می توان بیان کرد که وجود آلودگی ها، رسوب، و رشد میکرو ارگانیسم ها می تواند باعث فرسایش برج و ایجاد اختلال در عملکرد آن شود.
یکی از اختلال های اصلی ناشی از این موارد ورود این آلودگی ها و رسوب ها به درون مجرای آب برج بوده که منجر به گرفتگی لوله های آب، و مهم تر از آن گرفتگی نازل های پاشش در بالای برج می شود. در این صورت جریان آب به خوبی توسط نازل ها اسپری نخواهد شد.
این موضوع نیز باعث کاهش عملکرد برج خنک کننده و همچنین افزایش فشار بر روی پمپ سیرکولاسیون آن می شود. به همین منظور لازم است تا برای جلوگیری از بروز چنین مشکلاتی در بازه های زمانی مشخص نسبت به شستشو و تمیزکاری برج اقدام شود. همچنین، بسیاری از خرابی های مکانیکی با بازرسی ها و سرویس های منظم قابل پیشگیری است.
پیشگیری از گرفتگی و رسوب
برای جلوگیری از ورود ذرات بسیار ریز به درون برج خنک کن، می توان از فیلترهای بسیار ریز استفاده کرد این در حالی است که فیلترهای معمولی تنها توانایی جداسازی ذرات بزرگتر (در محدوده ۱۰ میکرون) را دارند.
در حالی که فیلترهای بسیار ریز می توانند ذرات تا سایز ۴۵ میکرون را فیلتر کنند. از مزایای این فیلترها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش مصرف آب و انرژی
- کاهش هزینه های نگهداری
- افزایش بازدهی برج
- جلوگیری از رشد میکروارگانیسم ها
جمع بندی
برج خنک کن یکی از قسمت های مهم در سیستم های تهویه مطبوع و تبرید بوده که باعث خنک سازی کندانسور می شود. این تجهیز دارای انواع مختلفی بوده و اجزای متنوعی دارد.
از جمله اجزای اصلی آن می توان به بدنه، پکینگ ها، تشتک آب، الکتروموتور و فن، پمپ سیرکولاسیون و لوله های مربوطه اشاره کرد. خرابی های برج خنک کننده را می توان به دو دسته شیمیایی و مکانیکی تقسیم بندی کرد.
خرابی های شیمیایی عبارت است از رسوب، خوردگی و زنگ زدگی، و رشد مواد بیولوژیکی. خرابی های مکانیکی نیز اغلب در الکتروموتور و فن برج رخ می دهد.
اما به طور کلی، شستشو و تمیزکاری برج و همچنین سرویس قطعات مکانیکی از بهترین راهکارهای نگهداری و پیشگیری از بروز خرابی به شمار می رود. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره در خصوص خرید و انتخاب برج خنک کننده می توانید با کارشناسان فراسرد تماس حاصل فرمایید.