امروزه با پیشرفت تکنولوژی شاهد تحولات عظیمی در بخش های مختلف زندگیمان هستیم، یکی از این تغییر و تحولات گسترده ساخت سردخانه ها در ابعاد و انواع مختلف است.
پیش از اینکه سردخانه ها تولید و به بازار عرضه شوند، هر ساله مقدار بسیاری از مواد غذایی و دارویی قبل از اینکه به دست مصرف کنندگان برسد، فاسد شده و از دور مصرف خارج می شد.
از این رو سردخانه ها به وجود آمدند تا از اتلاف بیهوده مواد مصرفی و مورد نیاز جلوگیری کنند. در این مقاله قصد داریم به طور جزئی به توضیح قطعات سردخانه بپردازیم و وظایف هر یک از آن ها را توضیح دهیم.
اگر شما هم جز علاقمندان به این حوزه هستید و می خواهید دقیق تر با المان ها و تجهیزات به کار رفته در آن آشنا شوید در این مقاله از شرکت فراسرد با ما همراه باشید.
انواع سردخانه ها
پیش از اینکه به توضیح قطعات سردخانه بپردازیم، بهتر است با انواع سردخانه آشنا شوید.
انواع سردخانه از نظر میزان ماندگاری
- سردخانه های بلند مدت: این سردخانه ها برای نگهداری طولانی مدت مواد استفاده می شوند و معمولا دارای دما و شرایط متفاوتی هستند. برای مثال غلظت اکسیژن استفاده شده در این نوع سردخانه ها باید در سطح پایینی باشد تا با مواد غذایی واکنش نداده و فاسد نشوند.
- سردخانه کوتاه مدت: این سردخانه ها معمولا سردخانه هایی هستند که مواد مختلف به صورت موقت در آن نگهداری شده و به بخش توزیع و مصرف انتقال داده می شوند. مورد مهمی که باید در این نوع سردخانه به آن توجه کنید، میزان هوای استفاده شده در آن است.
انواع سردخانه از نظر ظرفیت و ابعاد
- سردخانه اتاقی یا کوچک: این سردخانه ها معمولا در بخش هایی مانند رستوران ها و کافی شاپ ها استفاده می شوند و دارای ابعاد متوسط و کوچکی هستند. این نوع سردخانه ها معمولا برای عایق بندی از ساندویچ پنل استفاده می کنند.
- سردخانه متحرک: این نوع سردخانه ها مناسب انتقال مواد از مکانی به مکان دیگر بوده و در ابعاد و اندازه های مختلف ساخته و به بازار عرضه می شوند. حتی شما می توانید این نوع سردخانه را با توجه به محصول مصرفیتان به صورت سفارشی نیز خریداری کنید.
- سردخانه بزرگ: این سردخانه ها معمولا در بخش های صنعتی یا انبار مواد غذایی استفاده می شوند. به دلیل استفاده از این نوع سردخانه برای نگهداری محصولات مختلف، دارای اتاق های برودتی گوناگون با دمای های مختلف هستند.
بیشتر بدانید: ساخت سردخانه کوچک و بزرگ در سال ۱۴۰۲
قطعات سردخانه های صنعتی
حال که با انواع سردخانه ها آشنا شدید، وقت آن رسیده است تا با قطعات سردخانه (cold storage equipment) و کاربرد هریک نیز آشنا شوید. در ادامه برخی از مهم ترین قطعات را بررسی می کنیم.
کمپرسور سردخانه
کمپرسور سردخانه مهم ترین تجهیز مکانیکی سردخانه محسوب شده و از این رو به عنوان قلب سیستم تبرید تراکمی شناخته می شوند. وظیفه این تجهیز، فشرده سازی و انتقال مبرد درون سیکل سردسازی است.
کمپرسورها را می توان به روش های گوناگونی تقسیم بندی کرد؛ به عنوان مثال از نظر ساخت و نحوه مونتاژ می توان به سه نوع هرمتیک (بسته)، باز، و نیمه بسته اشاره کرد.
از نظر نحوه عملکرد نیز می توان به کمپرسورهای دینامیکی مانند سانتریفیوژ، و کمپرسورهای جابجایی مثبت همچون پیستونی، اسکرال، و اسکرو اشاره کرد. اما نکته بسیار مهم در انتخاب کمپرسورها، ظرفیت آن ها بوده که باید متناسب با ابعاد و نوع سردخانه (زیر صفر یا بالای صفر) انتخاب شود.
موقعیت قرارگیری این تجهیز بین اواپراتور و کندانسور بوده و با مکش مبرد گازی از اواپراتور، پس از افزایش فشار و دما، آن را به سمت کندانسور هدایت می کند.
اویل سپراتور
اویل سپراتور نیز یکی دیگر از اجزای سیستم مکانیکی تبرید سردخانه بوده که وظیفه اصلی آن جداسازی روغن از مبرد است. هنگامی که مبرد در کمپرسور فشرده می شود، بخشی از روغن موجود در کمپرسور نیز همراه با مبرد وارد سیکل تبرید می شود که برای جداسازی آن از مبرد، از اویل سپراتور استفاده می گردد.
سایت گلس
از نشانگر سایت گلس جهت نشان دادن میزان سطح و کیفیت سیالاتی همچون روغن و مبرد استفاده می شود. این تجهیز دارای قسمتی شفاف برای مشاهده سیال عبوری از لوله بوده که اغلب پس از کندانسور نصب می شود.
پرشر سوئیچ
یکی دیگر از تجهیزات مهم در سیکل تبرید، کنترل کننده پرشر سوئیچ است. وظیفه اصلی این قطعه، تنظیم فشار به کمک قطع و وصل کردن جریان برق کمپرسور است.
در واقع، هنگامی که فشار درون سیستم بیش از حد مقدار تنظیم شده شود، کنتاکت های پرشر سوئیچ جریان برق کمپرسور را قطع و آن را خاموش می کند. از طرفی، با کاهش فشار سیستم، مجددا کنتاکت های آن وصل شده و جریان برق را به کمپرسور می دهد. به عبارت دیگر، پرشر سوئیچ همانند کلیدی بوده که تحریک کننده آن فشار درون سیستم تبرید است.
آکومولاتور
از آن جا که یکی از دلایل اصلی خرابی کمپرسورها، ورود مایع مبرد به داخل آن است، لذا برای جلوگیری از این موضوع، قبل از ورود مبرد به کمپرسور از مخزن ذخیره آکومولاتور استفاده می شود. وظیفه این تجهیز ذخیره مبرد و جداسازی فاز مایع و گازی مبرد از یکدیگر است، که قسمت گازی آن به سمت کمپرسور هدایت شده و بخش مایع آن به رسیور بازگردانده شده و یا توسط روش های خاصی تبخیر شده و سپس به کمپرسور ارسال می گردد.
فیلتر درایر
فیلتر درایر نیز یکی از اجزای مهم در فرایند تبرید بوده که باعث افزایش عمر تجهیزات تبرید، خصوصا کمپرسور می شود. این قطعه نیز عملکردی مشابه آکومولاتور داشته، با این تفاوت که امکان ذخیره کردن مبرد را نداشته، اما مانع نفوذ رطوبت و آلودگی به کمپرسور و سایر اجزا سیستم می شود.
ورود رطوبت به کمپرسور نیز، همانند ورود مایع به آن باعث بروز مشکلات جدی برای کمپرسور می شود، از این رو فیلتر درایر نیز قطعه مهمی در سیستم تبرید محسوب می شود. از این تجهیز می توان در خط مایع (پس از کندانسور) و یا خط گازی (پس از اواپراتور) استفاده کرد.
دماسنج یا ترمومتر
دماسنج یا ترمومتر (Thermometer) وسیله ای جهت اندازه گیری دما بوده که کاربرد فراوانی در سردخانه ها دارد؛ چرا که موضوع دما از جمله مهم ترین پارامترهای یک سردخانه محسوب می شود. از دماسنج ها جهت مشاهده، نظارت، و کنترل دمای سردخانه استفاده می شود.
کنترل دمای سردخانه باعث می شود تا از حفظ دما در محدوده مطلوب محصولات نگهداری شده اطمینان حاصل شود. این وسیله به صورت دیجیتال و آنالوگ موجود بوده و با انواع مختلفی از حسگرهای دما عرضه می شود.
سیستم هشداردهنده
سیستم هشدار دهنده سردخانه، سیستمی خودکار جهت اعلام هشدارهای مختلفی همانند کاهش یا افزایش بیش از حد دما، وجود خرابی و نقص در عملکرد سیستم تبرید، و سایر خطرات احتمالی است. این سیستم شامل حسگرهایی بوده که در صورت تغییرات نامطلوب و غیر منتظره دما، هشدارهایی را به روش های مختلف مانند آژیر، چراغ، اعلام به سیستم مانیتورینگ و… فعال می کند.
با استفاده از سیستم هشداردهنده، می توان هر چه سریعتر از بروز نقص در سیستم سردخانه آگاه شده و از خرابی و فساد محصولات نگهداری شده، پیشگیری کرد. در واقع، به کمک این سیستم اپراتورها یا افراد مسئول سردخانه فورا از بروز مشکل مطلع شده و این امکان فراهم می شود تا سریعا اقدامات لازم جهت برطرف کردن عیب را انجام دهند.
سخن پایانی
در این مقاله درباره قطعات سردخانه و کارکرد آن ها اطلاعات جامعی در اختیار شما قرار گرفت. بعد از آشنایی با آن ها، حال نوبت آن رسیده است که با یکی از معتبرترین شرکت های قطعات سردخانه و تجهیزات برودتی آشنا شوید.
شرکت فراسرد یکی از شرکت های معتبر در این حیطه است که توانسته از سال 1368 تا به امروز محصولات با کیفیتی طراحی و تولید کرده و به بازار عرضه کند. شما نیز می توانید برای آشنایی با انواع محصولات تولید شرکت فراسرد به سایت آن مراجعه کرده و سوالات خود را از کارشناسان مجرب مجموعه بپرسید.