چیلر مدولار (ماژولار) چیست؟
چیلر مدولار یا ماژولار به چیلری گفته می شود که در آن به جای استفاده از یک کمپرسور، از دو یا چند کمپرسور و چندین مدار مبرد مجزا استفاده شده است. این چیلرها می توانند دارای کندانسور آب خنک یا هوا خنک باشند. از نظر نوع کمپرسور نیز می توان چیلر مدولار را به انواع رفت و برگشتی، اسکرو، و سانتریفیوژ تقسیم بندی کرد.
مدار مبرد مجزا در این چیلرها نیز این امکان را فراهم می سازد تا هر کمپرسور دارای یک مدار لوله به همراه شیرهای کنترلی مجزا بوده و بدون آن که تاثیری بر مدار دیگر داشته باشد، همانند یک چیلر مستقل کار کند. اواپراتور دستگاه نیز معمولا به دو بخش تقسیم شده و ظرفیت خنک سازی در آن تقسیم می گردد.
مقایسه چیلر مدولار و چیلر معمولی
تفاوت اصلی بین چیلر مدولار و معمولی در کمپرسور دستگاه و مدار مبرد مربوطه است. در چیلرهای معمولی از یک کمپرسور و یک مدار تبرید استفاده می شود، در حالی که در چیلر مدولار یا ماژولار از چندین کمپرسور و مدار مبرد جداگانه استفاده می شود.
همچنین اغلب کمپرسور چیلر معمولی دارای کنترل روشن / خاموش هستند، در حالی که در چیلر ماژولار از اینورتر جهت کنترل سرعت کمپرسور و ظرفیت دستگاه استفاده می شود. از مهم ترین مزایای چیلر مدولار یا ماژولار نسبت به نوع معمولی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کارکرد بهینه وکاهش مصرف برق : همانطور که بیان شد، در چیلر مدولار به جای استفاده از یک کمپرسور با ظرفیت بالا، از دو یا چند کمپرسور با ظرفیت پایین تر استفاده می شود، به نحوی که مجموع ظرفیت های آن ها معادل و کمی بیشتر از ظرفیت تک کمپرسور باشد. مدار مبرد نیز می تواند برای هر تک کمپرسور و یا جفت کمپرسور به صورت مجزا در نظر گرفته شود. این موضوع باعث می شود تا با تغییر ظرفیت چیلر، از تعداد کمپرسورهای در مدار کاسته شده، و یا بر آن ها افزوده شود. این عمل موجب کاهش محسوس مصرف برق شده، و از طرفی باعث می شود تا کمپرسورها در محدوده کاری خود فعالیت کنند. در چیلرهای پیشرفته تر از کمپرسورهای اینورتر دار نیز استفاده می شود تا موضوع کارکرد در نقطه بهینه و مصرف برق به شیوه مناسب تری انجام شود.
- کاهش استهلاک : از آنجا که در چیلر مدولار کمپرسورها با توجه به ظرفیت مورد نیاز درون مدار قرار می گیرند، لذا از استارت و استاپ های متعدد کاسته شده و همچنین استراحت موتور کمپرسورها افزایش می یابد. برای مثال در زمان کم باری (کارکرد با 20 الی 50 درصد توان کل چیلر)، با ترکیب چند کمپرسور و چند مدار مبرد به کمک کنترلر، می توان کمپرسورها را به صورت مرحله ای وارد مدار کرده و یا از آن خارج کرد. بنابراین علاوه بر مصرف انرژی، استهلاک کمپرسور و نیاز به تعمیر و نگهداری آن نیز کاسته می شود.
- تعمیرات چیلر بدون خارج کردن از مدار : از آنجا که مدارهای تبرید در چیلر مدولار به صورت مجزا از یکدیگر است، لذا با خراب شدن کمپرسور و یا نیازمند بودن به سرویس آن، می توان بدون خارج کردن کل چیلر از مدار، نسبت به سرویس و تعمیر مدار مورد نظر اقدام کرد. این موضوع زمانی که لازم است تا چیلر بی وقفه در مدار باشد، بسیار اهمیت پیدا می کند. از جمله موارد آن می توان به کاربری های بیمارستانی اشاره کرد.
- امکان افزایش ظرفیت : در برخی از پروژه ها امکان گسترش پروژه در آینده به دلایل مختلف وجود دارد. طبق واحدهای اندازه گیری سرمایشی و گرمایشی، امکان افزایش ظرفیت سیستم آن ها مزیت محسوب شده و از تحمیل شدن هزینه مازاد جهت خرید چیلری جدید با ظرفیت بالاتر جلوگیری می کند. چیلرهای مدولار این امکان را فراهم می سازند که با افزودن کمپرسور و کندانسور مربوطه و تجهیزات مربوط به آن ها بتوان ظرفیت چیلر را افزایش داده و از همان چیلر قبلی با ظرفیت بالاتر استفاده نمود.
- کاهش صدای کار دستگاه : عمده تولید صدا در چیلرها توسط کمپرسور آن ها ایجاد شده و در چیلرهای مدولار به دلیل تقسیم شدن ظرفیت چیلر به چندین کمپرسور با توان پایین تر، تولید صدای آن ها نیز کاهش خواهد یافت. از آنجا که چیلرها در اکثر ساعات شبانه روز در ظرفیت های پایین تری مورد استفاده قرار می گیرند، لذا استفاده از چیلرهای مدولار می تواند آسایش بیشتری را به ارمغان بیاورد. این موضوع با انتخاب کمپرسورهای اینورتر چشمگیرتر بوده و در مناطقی که بحث آسایش (از نظر تولید صدا) دارای اهمیت خاصی است، استفاده از کمپرسور اینورتردار توصیه می شود.
مهم ترین ویژگی های چیلر مدولار (ماژولار) | |
ویژگی | دلیل |
مزایا | |
صرفه جویی مصرف انرژی | عدم کارکرد تمامی کمپرسورها و استفاده مرحله ای از آن ها |
تعمیر چیلر بدون وقفه در کارکرد | امکان خارج کردن بخش مربوطه جهت سرویس بدون ایجاد اختلال در سایر مدارها |
افزایش عمر دستگاه | کاهش زمان کارکرد کمپرسورها |
کاهش صدای نامطلوب | کاهش ظرفیت کمپرسورها و تولید صدای کمتر ناشی از هر کمپرسور |
امکان گسترش سیستم | مجزا بودن مدار چیلر امکان اضافه شدن یونیت جدید را می دهد |
معایب | |
پیچیدگی بیشتر | افزایش تجهیزات، مدارهای تبرید، و کنترل پیچیده تر چیلر |
نیازمند اپراتور ماهر | چک کردن مدارهای مختلف و نظارت بر کنترل صحیح چیلر |
قیمت بالاتر دستگاه | استفاده از چندین کمپرسور، کندانسور، و استفاده لوله کشی بیشتر و تجهیزات کنترلی پیشرفته تر |
با توجه به مطالب ذکر شده در مورد چیلر مدولار و تفاوت آن با چیلرهای معمولی مشخص است که این چیلرها دارای مزایای متعددی هستند. اما در طرف مقابل معایبی بر این چیلرها وارد است که عبارتند از
- نیازمند توجه بیشتر به کارکرد چیلر و کنترل آن
- پیچیده تر شدن مدار چیلر
- افزایش هزینه چیلر مدولار نسبت به چیلر معمولی
- نیازمند اپراتور ماهر
انواع چیلر مدولار (ماژولار)
چیلرهای مدولار یا ماژولار را می توان بر اساس کندانسور استفاده شده در آن به دو دسته آب خنک و هوا خنک تقسیم بندی کرد. چیلرهای مدولار آب خنک معمولا در مواقعی که نیاز به ظرفیت برودتی بالا نیاز بوده و دسترسی کافی به آب وجود دارد استفاده می شود. همچنین برای استفاده از این نوع چیلرها در اکثر مواقع از برج خنک کن جهت کاهش مصرف آب نیز استفاده می شود.
در چیلرهای مدولار هوا خنک نیازی به آب جهت خنک کاری مبرد نبوده و می توان از این چیلرها در مناطقی که دسترسی به آب محدود است استفاده نمود. از آنجا که ظرفیت تبادل حرارتی در مبدل های هواخنک کمتر از آب خنک است، لذا از این چیلرها در کاربردهایی که ظرفیت لازم به نسبت کمتر است، استفاده می شود.
از جمله موارد دیگری که باعث تقسیم بندی چیلرهای مدولار می شود، نوع کمپرسور به کار رفته است. کمپرسورهای چیلرها دارای انواع مختلفی هستند که شامل کمپرسور اسکرال، اسکرو، پیستونی، و سانتریفیوژ می شوند. معمولا از کمپرسور نوع اسکرو در ظرفیت های متوسط و بالا، و از کمپرسور اسکرال در ظرفیت های پایین استفاده می شود.
کاربردهای چیلر ماژولار
با توجه به مزایای متعددی که چیلرهای مدولار نسبت به نوع معمولی دارد، کاربرد این چیلرها نیز متعدد بوده و مرتبط با محیط کاربری است. از مهم ترین کاربردهای چیلر ماژولار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- چیلر ساختمان های مسکونی، تجاری، و صنعتی
- بیمارستان ها و سالن اجتماعات
- مراکز دیتا سنتر و اتاق سرور
- سردخانه ها
قیمت چیلر مدولار
همانطور که گفته شد چیلر مدولار یا ماژولار دارای مزایای بسیاری بوده که آن ها را برای کاربردهای مختلف مناسب می کند. از طرفی استفاده از مدارهای تبرید مجزا و شیرآلات نصب شده بر روی آن ها و همچنین افزایش تعداد تجهیزات از جمله کمپرسورها، موجب افزایش قیمت این چیلرها نسبت به نوع معمولی می شود.
همچنین تابلو برق کنترلی چیلرهای ماژولار دارای پیچیدگی بیشتری بوده و اهمیت دو چندانی نسبت به چیلرهای معمولی دارد، چرا که کنترل ناصحیح چیلر می تواند باعث آسیب رسیدن به کمپرسورها و کاهش عمر آن ها شود که خود به تنهایی موجب تحمیل شدن هزینه های گزافی خواهد شد.
بنابراین انتخاب چیلری متناسب با کاربرد مورد نظر و با کیفیتی مناسب دارای اهمیت بالایی است؛ از این رو شرکت فراسرد با بیش از 30 سال سابقه در تولید انواع سیستم های تبرید این امکان را فراهم آورده تا مشتریان عزیز بتوانند از مشاوره متخصصین این شرکت به منظور انتخاب چیلر مناسب خود بهره برده و با مناسب ترین قیمت و بالاترین کیفیت چیلر خود را خریداری کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر و قیمت روز چیلر مدولار می توانید با کارشناسان این شرکت توسط شماره تلفن 11-66903810-021 تماس حاصل فرمایید.
جمع بندی
چیلر مدولار یا ماژولار دارای دو یا چندین کمپرسور و مدار تبرید مجزا بوده که این امکان را فراهم می سازد تا متناسب با ظرفیت مورد نیاز تنها تعداد کمپرسورهای لازم در مدار قرار گیرند. این موضوع در چیلرهای معمولی امکان پذیر نیست. از طرفی مصرف انرژی در چیلرهای مدولار بسیار کمتر از نوع معمولی بوده و دارای عمر بالاتری هستند.
این چیلرها به راحتی قابل گسترش بوده و دارای صدای کمتری هستند. از جمله کاربردهای چیلر مدولار می توان به ساختمان های بزرگ و بیمارستان ها اشاره کرد. قیمت این محصول نیز نسبت به چیلر معمولی بیشتر است؛ اما شرکت فراسرد امکان سفارش و خرید چیلرهای مدولار را با بهترین قیمت و کیفیت فراهم کرده است. برای این منظور می توانید با شرکت فراسرد توسط شماره تلفن 11-66903810-021 ارتباط بر قرار کنید.
سوالات متداول چیلر مدولار
تفاوت چیلر مدولار (ماژولار) با چیلر معمولی در چیست؟
چیلرهای مدولار از چندین کمپرسور و مدار تبرید جداگانه استفاده می کنند، در حالیکه در چیلرهای معمولی تنها یک مدار وجود دارد.
مزیت های استفاده چیلر مدولار چیست؟
کاهش مصرف انرژی، افزایش عمر چیلر، امکان گسترش دستگاه، صدای نامطلوب کمتر، تعمیر چیلر بدون توقف عملکرد کل چیلر
مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت چیلر مدولار چیست؟
تعداد و نوع کمپرسورها، هواخنک یا آب خنک بودن کندانسور، نحوه کنترل چیلر و تابلو برق آن